Éheznek az őszi kalászosok ebben a melegben!! - vagy mégsem? Határszemle - 2023.01.17.

 A mai határszemléhez nem kellett autóba ülni, ugyanis a sok csapadék miatt tragikomikus eredmény születhetett volna. Még gumicsizmában is kisebb kihívás volt megközelíteni, az egyébként nem túl meredek helyen fekvő árpatáblát. A mai vizsgálódás apropóját két látogatóm adta, Ujvári Botond a BASF-től és Tóth Milena a Yarától vállalták, hogy segítenek nekem megállapítani, hogy szüksége van-e nitrogénre az őszi vetéseinknek vagy sem.

N-Tester mérési eredmény

A tápanyagigény 40 kg/ha N hatóanyag az N-Tester szerint

Az N-Tester a levelek klorofill tartalmát méri, egy mérés elvégzéséhez 30 darab fiatal, teljesen kifejlett levelet kell megvizsgálnunk. A távolról teljesen sárga SU Ellen állományunk nitrogén igénye a műszer szerint 40 kg/ha nitrogén hatóanyag. A kollégák elmondása szerint ez nem mondható rossznak, a talajéletet nem akadályozó hőmérsékleti viszonyok fennállása esetén, legkorábban két-három hét múlva jön el a beavatkozás okszerű ideje. Ez kicsit meglepő lehet, ugyanis az állomány messziről senkinek nem tetszene, de az avatatlan szemek közelről is aggódnának szegény árpa egészsége miatt.


Nem szép SU Ellen

Szépnek nem mondható, de rendben van az október 5-én vetett SU Ellen

A képeken látszik, hogy a régi levelek a fagy hatására megsárgultak, elhaltak, a friss zöld hajtások azonban gond nélkül fejlődnek. A táblát ugyan nem jártuk be túl alaposan, de ezen a részen említésre méltó levélbetegséget nem találtunk.

Megvizsgáltunk két búza táblát is, ezek szemmel láthatóan egészséges és vitális állományok voltak. A három, búzában elvégzett mérésünkből kettőnél az N-Tester nullát mutatott. Ez annak fényében különösen meglepő volt számomra, hogy még az ősz folyamán a Kverneland U-Drill tesztelésekor az a kritika érte a táblát, hogy ott "nem mulcsba, hanem kukoricaszárba" akarunk vetni. Nem is tudom mit szólnak majd a kedves gépes kollégák, amikor még annyi talajmunkát sem fogunk végezni mint most. Gyanítom, hogy kevesebbszer ugranak majd be hozzám, ha ráteszem végre a kezem egy direktvetőgépre :)

Szép a búza az oroszlói határban

Nagyon szép most a búza, csak teremjen is ha eljön az ideje...

A tábla az általunk előállított, kíváló minőségű fémzárolt (legalábbis most ezt hisszük, meglátjuk mi jön fel benne tavasszal :D ), Altigo vetőmaggal lett vetve október 7-én, 200 kg/ha dózissal (sokkal jobban szeretek csíraszámról beszélni, de ez az adat most sajnos nincs kéznél). Fenológiában már most a bokrosodás végéhez közelednek a növények, gyakorlatilag úgy fejlődnek, mintha már tavasz lenne.

Sűrű búza állomány

Olyan sűrű az állomány, hogy a talaj már nem is látszik

Némi elmélkedésre ad majd okot, hogy ősszel nem volt gyomirtás a táblán, a szórófej pedig ilyen sűrű állományban nem fogja rendesen látni az esetlegesen megjelenő gyomokat. De, hogy legyen egy kis izgalom, ha összejön 20000 megtekintés erre a bejegyzésre, akkor megcsinálom a táblát növényvédőszer nélkül ;)


Megjegyzések

  1. Amilyen vizsgálatot még érdemes lehet elvégezni:
    https://talajreform.hu/szolgaltatasok/novenyinedv-analizis/

    VálaszTörlés
  2. Kedves Marcell!
    Meg tudnád mondani, hogy kb milyen mélyre vetettétek a búzát?
    Nagyon szépen bokrosodott a képek alapján és nemrég hallottam, hogy jobban bokrosodik, ha sekélyre van vetve.
    Ilyen sűrű állományban tényleg felesleges a gyomirtószer véleményem szerint, ha csak nem vetőmagnak termelitek. Egyszerűen nem látszik a gaz, és nem is lesz hol feltörnie. Egy két szál gaz kiikatatása pedig nem hoz annyit, mint amennyi a költsége.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ádám!
      Általában 3-4 centiméterre szoktam belőni a saját vetőgépünket, de már kicsit rozoga szegény, úgyhogy már nem tudja olyan jól tartani a mélységet. Viszont ezt a demó vetőgéppel vetettük és ezzel kicsit mélyebbre, kb. 4-4,5 centire kerültek a magok.
      A gyomok tekintetében egyedül az egyszikűekkel lehetne még gazdasági kiesést jelentő gond, de ezen a táblán nem jellemző a jelenlétük. Ráadásul az elmúlt két évben kukorica volt a területen, ez sem kedvez nekik.
      Te mindig használsz gyomirtót búzában, vagy időnként neked is sikerül megúszni?

      Törlés
    2. Elnézést, hogy névtelenül írom a választ, nem enged belèpni.
      Köszönöm a választ!
      Mi eleve alacsony költségszintet célzunk meg a termelésnél, így a búzát ha kellően sűrű, vagy viszonylag gyommentes akkor nem gyomírtjuk.
      Üdv. Ádám

      Törlés
    3. Illetve tavasszal lesz gyomfésűzve, ha érdemes.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések